Tri kuchynské spotrebiče, ktoré vám uľahčia život

Nebudeme hovoriť o žiadnych novinkách. V nasledujúcich riadkoch si však povieme aj o netradičnom využití klasických kuchynských spotrebičov, ktoré vám dokážu nesmierne uľahčiť každodenné povinnosti.

friťák
 
Fritéza
 
Možno si poviete, že hranolčeky si na obed dáte maximálne raz za mesiac, takže niečo ako fritéza by pre vás boli iba vyhodené peniaze. Za spotrebič s dvojlitrovým objemom zaplatíte približne dvadsaťpäť eur. Takže sa nejedná o výraznú investíciu a verte, že aj pri tej jednej príprave hranolčekov fritézu veľmi oceníte. Nemusíte stáť pol hodiny pri sporáku, hranolčeky stále obracať a ešte riešiť aj to, či je olej dostatočne rozohriaty aby sa hranolčeky nezlepili. Fritéza sa postará o dokonalý výsledok a tých pár minút môžete venovať niečomu inému. Navyše nie je určená iba na spomínané hranolčeky. Fritovať a vyprážať v nej môžeme čokoľvek. Ak sa obávate, že jedlo z nej je nezdravé, je to omyl. Každé jedlo, ktoré vyprážame na oleji nepatrí úplne k najzdravšej výžive. Fritéza je však v tomto prípade ešte lepšia,
pretože potraviny vkladáme do rozohriateho oleja, takže sa ním nenapijú tak ako na klasickej panvici.
 
 
Odšťavovač
 
Opäť hovoríme o spotrebiči, za ktorý nezaplatíme tisíce. V prvom rade ho môžeme využívať na to, na čo bol určený, teda na odšťavovanie zeleniny a ovocia. Týmto spôsobom viete do svojho tela dostať obrovské množstva vitamínov a iných zdravých vecí. Šťavy sú dobrým riešením aj pre ľudí, ktorí neobľubujú surovú zeleninu a ovocie, a to najmä pre deti. Odšťavovač však môžete použiť aj na neklasické úkony. Ak pripravujete jedlo kde pridávate cibuľu, ale nemáte radi kúsky z nej, jednoducho ju odšťavte. Využijete ho taktiež na prípravu domácich vlasových, alebo pleťových masiek a dužina z ovocia, ktorá vám ostane v odpadovej časti je ideálnym materiálom na prípravu koláčov.

mikrovlnka
 
Mikrovlnná rúra
 
Teraz si pravdepodobne hovoríte, že sa predsa nejedná o žiadnu novinku. Navyše mikrovlnku má predsa takmer každý. Po prvé to už nie je ani tak pravda, pretože kvôli údajnému zlému vplyvu na naše zdravie sa týchto spotrebičov zbavilo už množstvo domácností. Samozrejme nehovoríme o úplne ekologickej ceste ohrievania potravín, ale povedzme si na rovinu, čo je dnes ozaj ekologické? Mikrovlnnú rúru však spomíname najmä preto, že okrem zohriatia obedu ju viete využiť aj na iné účely. Je ideálnou náhradou sušičky potravín. Môžete v nej sušiť bylinky, huby, ovocie, zeleninu a pokojne aj chlieb určený na strúhanku. Vždy zvoľte najnižšiu teplotu a nepreháňajte to ani s časom, aby ste si sušené suroviny nespálili.