Toto ovocie, ktoré k nám chodí väčšinou z Južnej Ameriky je skôr takou vzácnosťou ako pravidelným ovocím, ktoré by sme konzumovali len tak a hocikedy. Aj keď ho máme všetci radi jednoducho ho konzumujeme veľmi zriedka. Ruku na srdce, kedy naposledy ste jedli práve ananás. A nerátajme ho ako súčasť pizzy ( aj keď o tom, či by mal byť jej súčasťou by sa tiež dalo polemizovať). Asi to teda nebude úplne nedávno však? A práve preto vám chcem teraz ukázať, prečo by sme ho mali konzumovať pravidelnejšie :
- Trávenie – ananás ako kopa iných ovocí obsahuje tiež veľa vlákniny, ktorá pomáha tráveniu. No ananás je výnimočný aj v tom, že obsahuje látky, ktoré dokážu ľahko rozkladať bielkoviny a tým napomáhajú tráveniu ešte viac.
- Imunita-tento malý valček obsahuje prekvapivo celú dennú dávku vitamínu C a tým je skvelou voľbou pri podpore imunity vášho organizmu.
- Zrak –toto veľké množstvo vitamínu C nepomáha len pri imunite ale aj pri znižovaniu rizika degenerácie očí, ktoré postihuje hlavne ľudí v staršom veku.
- Kosti –ananás tiež obsahuje veľa mangánu, ktorý je výborným pomocníkom pri udržaní silných kostí a spojovacích tkanív.
- Protizápalové účinky –vďaka obsahu rôznych látok ananás dokáže zmierňovať naozaj ťažké zápaly a dokonca, čo je neuveriteľné, dokáže znížiť rast nádorov.
Verím, že vám tento článok ukázal aký je ananás naozaj skvelý a že vás inšpiroval k tomu aby ste ho začali konzumovať častejšie. A pokiaľ ste sa tak naozaj rozhodli tu je pár nápadov ako si jedenie ananásu trocha spestriť aby sa vám nakoniec neprejedol.
- Ananásová šťava– je najjednoduchší spôsob ako z ananásu dostať potrebné živiny čo najrýchlejšie.
- Doplnok stravy – skúste ananás zaradiť do vášho jedálnička. Stačí ak si ho napríklad pridáte k raňajkám ako je ovsená kaša alebo ovocný šalát s bielym jogurtom. Môžete ho tiež zakomponovať do hlavných jedál a vaše jedlá hneď dostanú exotický nádych. Alebo ho skúste pridať do rôznych zákuskov, či milkshakov.