Riad- základ kuchyne

rostlinne-proteiny-728x90-1494259097.jpg

Každá gazdinka so mnou určite bude súhlasiť, že veru nie je jedno v akej nádobe pripravujeme jedlo. Ako si ich teda vybrať?
Najprv si položme základnú otázku: Aký sporák máme? Ako to s tým súvisí- veľmi, lebo na indukčné sporáky sa nedajú použiť všetky hrnce. Keď máme sporák plynový, alebo elektrický- nemusíme sa na materiál, z ktorého je hrniec vyrobený až tak pozerať. Máme voľnejšiu ruku pri výbere nádob.

úzkost

Nádoby nekupujeme často- hlavne keď mám na mysli celé súpravy rôznych hrncov. Dajme si naozaj na ich výbere preto záležať- oplatí sa nám to.
Existujú rôzne sady hrncov z rôznych materiálov. Na čo si dať pozor? Pri výbere sa riaďme pravidlom babičiek: čím ťažší tým lepší, čím lepšie umývateľnejší- tiež tým lepší.

Iste podľa hmotnosti sa dajú vybrať hrnce a pekáče liatinové- tie naozaj vydržia niekoľko generácií.
Pri hrncoch si všímajme aké hrubé majú dno, ako sú uchopené rúčky hrnca, z akého materiálu je vyrobený- či sa hneď nezničí. Dôležitá je samozrejme aj veľkosť nádoby a pokrievok. Pre koľkých stravníkov budeme variť stále? Pre koľkých príležitostne? Aj na to treba mať hrniec. Vieme si vybrať sady hrncov od rôznych výrobcov a z rôznych materiálov. Najčastejšie sú v ponuke:

kuchyňské pomůcky

·         Smaltované
·         Z nehrdzavejúcej ušľachtilej ocele
·         Kovové hliníkové s mramorovým povrchom

Do každej rodiny odporúčam vrelo tlakový hrniec. Bývajú rôznej veľkosti aj kvality. Vsadila by som na osvedčenú značku- predsa len ide aj o bezpečnosť pri práci s ním. Každá gazdinka ocení úsporu času pri príprave jedál v týchto hrncoch.
Hitom poslednej doby sú aj hrnce, naukladané na seba- v ktorých sa súčasne varí rôzne jedlo. Táto príprava je nielen úsporná z hľadiska spotrebovanej energie, ale aj jedlo pripravované v hornom hrnci na pare dostané novú, zaujímajú chuť.
Dôležitou vecou sú aj panvice. Rôzna je ich veľkosť, cena aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Kúpte si niekoľko panvíc rôznych veľkostí. Uprednostnite  kameninové. Dlhšie vydrží a príprava jedál je určite zdravšia. Bývajú:

·         Servírovacie
·         Grilovacie
·         Palacinkové
·         Wok
·         Univerzálne
·         Hlboké

pánev

Stačí si len dobre vybrať. S chuťou sa pustiť do varenia. Najdôležitejšie je predsa len to, čo je v hrnci a ako to s láskou pripravíme pre svojich blízkych.

Riad- základ kuchyne
Ohodnoťte příspěvek